תפקיד האונקו-מטבוליטים בסרטן הלבלב בהקשר למחלת וון היפל-לנדאו

סטטוס המחקר: בביצוע
שנות המחקר: 2021, 2022

אודות החוקר:

פרופ' עמית תירוש, MD

פרופ' תירוש הוא מומחה לטיפול בגידולים אנדוקריניים ובתסמונות תורשתיות הקשורות בהתפתחות גידולים אלה. בוגר הפקולטה לרפואה באוניברסיטה העברית בירושלים, התמחה ברפואה פנימית באסף הרופא ובאנדוקרינולוגיה במרכז הרפואי רבין בישראל.
לאחר מכן ביצע השתלמות בגידולים נוירו-אנדוקריניים, בגנטיקה של סרטן אנדוקריני ובביואינפורמטיקה של סרטן במכון הלאומי לסרטן בארה"ב (US National Institutes of Health).
כיום מכהן כמנהל המרפאה לגידולים נוירואנדוקריניים, וראש המרכז לסרטן אנדוקריני בשיבא בתל-השומר, וכפרופסור בפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר באוניברסיטת תל אביב.
מענק פיתוח קריירת מחקר קליני (Clinical Research Career Development Award – CRCDA)
אוניברסיטת תל אביב, בית החולים שיבא – תל השומר

תקציר המחקר:

תסמונת וון היפל-לנדאו היא תסמונת נדירה שגורמת להתפתחות גידולים וציסטות בגוף;
במוח, עמוד השדרה, כליות, לבלב ובבלוטת יותרת הכליה. הגידולים ברובם שפירים (לא סרטניים).
אבל גידולים מסוימים, בדר"כ בלבלב או בכליה, עלולים להתקדם לגידולים ממאירים.
מחלת וון היפל-לנדאו נגרמת ע"י מוטציה בגן הנקרא VHL. בשגרה, החלבון שמקודד על ידי גן הVHL מאפשר לתאים לחוש את כמות החמצן ולווסת את אספקתו. תאים ללא החלבון מזהים בטעות כל רמת חמצן כנמוכה מדי ומנסים לעודד אספקת חמצן ודם אל התאים.
התפתחות מחלת הסרטן גורמת לשינויים דרמטים בתהליך חילוף החומרים הטבעי, ושינויים אלה יכולים להשפיע על גדילת התא ועל תגובת מערכת החיסון לגידול.

פרופ' תירוש וצוותו מצאו כי יש שינויים ניכרים בחילוף החומרים מאפיינים גידולים בלבלב שמתפתחים במטופלים עם תסמונת וון היפל-לנדאו, ואיתרו מטבוליט, תוצר של חילוף החומרים, בריכוז גבוה במיוחד בגידולים עם מוטציה בגן VHL.
פרופ' תירוש משער שאותו מטבוליט מעודד התפתחות סרטן, מאיץ התחלקות גידולים ומדכא את התגובה החיסונית לגידול בחולי סרטן לבלב עם תסמונת וון היפל-לנדאו. צוות המחקר יבדוק את ההשערה הזאת.
במידה והיא תימצא כנכונה, המטבוליט הזעיר מהווה פוטנציאל לטיפול ייעודי בסרטן הלבלב (ואולי בסוגי סרטן נוספים) בחולים וחולות עם וון היפל-לנדאו.
תחום המחקר / מילות מפתח: אונקוגנטיקה, גילוי תרופות, הנדסת חלבונים, טיפול בסרטן, מחקר קליני ומחקרי מעבר, סרטן לבלב, תרופות ניסיוניות

פרסומים: