מודל חדשני וממוקד (על בסיס עכברים) לחקר התפתחות ומניעת סרטן השחלות מסוג HGSC

סטטוס המחקר: בביצוע
שנות המחקר: 2021, 2022

אודות החוקר:

ד"ר רות פרץ MD, PhD

ד"ר פרץ היא רופאה-חוקרת ואונקולוגית המתמחה בטיפול מחלות גניקולוגיות ממאירות.
בעלת תואר ראשון, שני ודוקטורט וכן תואר ד"ר לרפואה מהאוניברסיטה העברית בירושלים.
את פוסט הדוקטורט עשתה במכון הסרטן דנה-פרבר (בוסטון, מסצ'וסטס).
כיום ד"ר פרץ היא רופאה אונקולוגית בכירה וחברה במכון המחקר הקליני בביה"ח רמב"ם, וחברת סגל בטכניון בחיפה.
יוזמות מיוחדות (Special Initiatives)
המרכז הרפואי רמב"ם (חיפה)

תקציר המחקר:

HGSC) High Grade Serous Carcinoma) הינו הסוג הנפוץ והקטלני ביותר של סרטן שחלות אפיתליאלי.
זמן רב חשבו שמקור סוג סרטן זה הוא בשחלה עצמה, אבל לאחרונה, התגלה שהמקור שלו הוא דווקא בתאי האפיתל בחצוצרה.
תובנה זו, משנה את הפוקוס המחקרי של חקר הפתוגנזה, המניעה והאבחון מוקדם של סרטן שחלות מסוג זה, לחקר תאי המקור, החצוצרות. על מנת לחקור את תהליך ההתפתחות הסרטנית של תאי החצוצרה לתאים סרטניים ובכדי לפתח שיטות יעילות למניעה ואבחון מוקדם של ,HGSC יש צורך בשימוש במודלים שיתחשבו בתאי המקור הנכונים של סרטן שחלה מסוג HGSC, ויאפשרו חיקוי מדויק של התפתחות הסרטן באופן הדומה להתפתחותו בחולות.
כיום קיימים מספר מודלים כאלה, כולל המודל הנוכחי הקיים במעבדה, המבוססים על יצירת עכברים מהונדסים גנטית בהם מוחקים גנים המעורבים בסרטן בתאי החצוצרה, לטובת יצירת גידולים. מודלים אלה נמצאו כמחקים את הגידול הסרטני בחולות באופן מהימן, ונמצאו יעילים לחקר HGSC.
עם זאת, לאורך השנים, בכל המודלים העכבריים הללו, התפתחו גידולים סרטניים נוספים למעט סרטן שחלות, ולכן המודל אינו ספציפי עבור חקר סרטן שחלות. מטרת המחקר של ד"ר פרץ היא פיתוח מודל עכברי חדש שמתגבר על הבעיה הזאת באמצעות יישום גישה ספציפית יותר למחיקה של גנים המעכבים גידולים סרטניים בתאי החצוצרה של עכברות המודל.

הצוות של ד"ר פרץ ישתמש במודל העכברי החדש לבדיקת שיטות מניעה חדשות לסרטן שחלות, שבעיקר זקוקות לו נשים עם מוטציות בגן BCRA1/2, להן יש נטייה לפתח סרטן שחלות. מודל זה ישפר את הבדיקות הפרה-קליניות לדיאגנוזה ושיטות טיפוליות עבור סרטן שחלות, ויאפשר הבנה מעמיקה יותר של התהליך בו אפיתל החצוצרה הופך לסרטן שחלה.
תחום המחקר / מילות מפתח: אבחון מוקדם, איכות חיים, גילוי תרופות, טיפול בסרטן, מחקר בסיסי, מחקר קליני ומחקרי מעבר, סרטן שחלות ורחם, סרטני נשים

פרסומים: